Blog

De beste presentator heeft talent, geen kennis!

zelfverzekerd

Is de persoon die de kennis of ervaring met het onderwerp heeft, ook de Beste Persoon om het te PRESENTEREN? Vaak niet. Meestal niet! Ik durf zelfs te stellen dat je als kenner van een bepaalde inhoud vaak een handicap hebt om die eigen inhoud te presenteren.

De handicap van teveel inhoud en moeilijk kunnen beslissen welk deel daarvan relevant is. Hoeveel moet iemand horen om er dat mee te gaan doen wat jij voor ogen hebt? Ben je het met me eens dat je voor het houden van een inspirerende presentatie andere vaardigheden nodig hebt naast kennis?

Zo hielp ik een aantal wetenschappers in 2 dagen om de (grote hoeveelheid) inhoud over hun onderzoek los te laten, en een interactief en overtuigend verhaal op te bouwen voor hun presentatie. Het doel was dat de huisartsen in de zaal na de presentatie anders zouden omgaan met voedingsadviezen aan hun patiënten. Dus skipten we alle slides over projectfases, samenstelling van het onderzoek, looptijd, en zochten mooie voorbeelden bij de resultaten van het onderzoek. En beeldende metaforen. Maar ook goede vragen om de interactie met de zaal aan te gaan.
Dát vonden ze vooral spannend omdat het zo buiten hun comfort zone ligt. Door daarna van elkaars verbeterde presentaties het effect als toehoorder te ervaren, raakten ze steeds meer overtuigd en zelfverzekerd van deze aanpak. Met boeiende korte presentaties als gevolg, gebracht in taal en belangen van huisartsen en hun patiënten. Van 1 deelnemer kreeg ik nog terug dat hij op deze manier heel ontspannen was omdat het niet ging over of hij alles nog juist wist en alle vragen goed kon beantwoorden. Hij durfde het daardoor aan om met zijn aandacht echt bij de mensen in de zaal te zijn.

Reacties ( 0 )

    Laat een reactie achter

    Your email address will not be published. Required fields are marked *