Blog

Dus je wilt liever die belangrijke klus afmaken dan vandaag hier zijn?

Dus je wilt liever

Als trainer leer ik nog elk jaar nieuwe technieken door een training van andere trainers bij te wonen. Sommige nieuwe technieken passen zo bij wat ik wil bereiken dat ik meteen kijk hoe ik ze in mijn trainingen kan integreren. Op die manier zorg ik dat mijn deelnemers aan een Train-de-trainer er ook hun voordeel mee kunnen doen. Een voorbeeld van een techniek die ik sinds een jaar geregeld in mijn train-de-trainers gebruik is “Positief labellen”. De reacties van deelnemers op deze techniek zijn zeer positief, net zoals mijn reactie was toen ík het leerde.

Hoe het werkt? Stel je een willekeurige groep in een willekeurige training voor. Een deelnemer zegt:” Ik vind het leuk wat we net hebben gedaan maar in mijn werk zien ze me al aankomen, dat gaat niet werken”. Of een andere case die trainers-in-opleiding vaak vrezen: ”Ik ben hartstikke druk en nou zit ik hier 2 dagen terwijl mijn gewone werk gewoon doorgaat”. Veel trainers willen uitleggen (“het wordt straks nog heel leuk en nuttig, let maar op”) of oplossen (“hoe kunnen we er voor zorgen dat …”).

De techniek “positief labellen” doet het anders. Door de reactie van de deelnemer samen te vatten en er een positief label aan te hangen voelt de deelnemer zich gehoord, het bezwaar mag er zijn. Je reactie zal hem verbazen. In bovenstaande voorbeelden zouden dat deze labels kunnen zijn:
“dus jij zou graag een techniek leren die ook werkt in jouw praktijk”
en
“Je bent heel betrokken bij je werk en bent bezorgd dat er werk blijft liggen”

Moeilijk te geloven misschien, maar mijn ervaring leert dat dit in de praktijk vaak al genoeg is. En hoef ik er als trainer verder helemaal geen oplossing of actie aan te verbinden. Wil je veel meer weten van Motiverende Gesprekstechnieken als onderwerp of positief labellen in de praktijk, kijk dan eens op de site www.persoonlijke-leerstijl.com van Arie Speksnijder van Bridge2learn, van wie ik vorig jaar deze prachtige techniek heb geleerd. Hij kan het je in 1 of 2 dagen tot in de puntjes leren!

Reacties ( 0 )

    Laat een reactie achter

    Your email address will not be published. Required fields are marked *