Blog

Je hebt aan 1 kogel genoeg in een discussie!

Je hebt aan 1 kogel

Afgelopen week had ik het met deelnemers over beïnvloeden. Je wilt iets van een ander, of een groep anderen. Dat ze jouw plan aannemen, of je een nog niet bestaande baan geven, of jouw idee voor veranderingen intern steunen. Je kunt je verhaal doen en hopen dat de ander beïnvloedt raakt. Maar hoe krijg je daar nou meer invloed op?

Wat we meestal doen als iemand niet mee wilt in ons plan is uitleggen waarom iemand iets moet vinden, of ons eigen argumenten herhalen en verdedigen. Schieten met een kogelregen van argumenten waarvan we niet weten of ze bij de ander effect hebben.
Die trainingsdag spraken we over ‘munitie verzamelen’. Dat is leren met welke technieken je erachter komt waar die ander op beslist, wat hij belangrijk vindt en waar zijn eventuele bezwaren vandaan komen. Waarom je dat allemaal wilt weten? Omdat je dan heel gericht maar ‘1 kogel’ (argument) hoeft te schieten om de ander daar te beïnvloeden waar hij gevoelig voor is.
Alle deelnemers hebben tijdens de 2 dagen zelf veel geoefend met beïnvloeden en ervaren wat voor hen werkt. Daarnaast vielen er voor hen veel kwartjes voor de deelnemers. Zoals hoe de tijd nemen om de ander te begrijpen de kans enorm vergroot dat jij daarna begrepen en gehoord wordt! Met als resultaat: mensen die jou zullen volgen of steunen in je plannen.

Reacties ( 0 )

    Laat een reactie achter

    Your email address will not be published. Required fields are marked *